Vogelwering voor zonnepanelen- Nuttig? Noodzakelijk? Verplicht?

Vogelwering beschermt uw zonnepanelen. Het voorkomt overlast van nestelende vogels. Kauwen en Duiven zijn de grootste boosdoeners en bezorgen een hoop geluid en geur overlast. Het nestmateriaal is brandbaar en wordt met de tijd alleen maar meer brandgevaarlijk. De vervuiling op de panelen verlaagt uw rendement - en de afgenomen ventilatie door nestmateriaal eronder, ook. De ontlasting zorgt niet alleen voor vervuiling, rendementsverlies maar is ook problematisch omdat het de kabels en connectoren aantast. Een vlamboog in de buurt van brandbaar nestmateriaal wil niemand. Wat vaak onderschat wordt, is de omvang van de nesten als ook de maten van het gebruikte nestmateriaal. Dit kan krassen veroorzaken op de backsheet, kabels en connectoren beschadigen, met zeer hoge herstelkosten tot gevolg.

 

Kauwen nest onder zonnepanelen

 

 

 

Vogelwering rond zonnepanelen - Nuttig?

Ja, mits! Het is duidelijk dat nestelende vogels onwenselijk zijn - voor u en de vogels. Dus er moet iets tegen gebeuren om de installatie te beschermen. Sommige oplossingen lijken heel wat, maar vogels trekken ze gemakkelijk los (borstelrollen) of de producten zijn niet geschikt om het decennia lang uit te houden bij hoge temperaturen (boven de 70 graden), constante UV belasting en/of vorst. Dit zien we vaak bij goedkopere namaak BirdBlocker producten. Dan zijn er nog oplossingen die geaard zouden moeten worden (maar nooit zijn), bevestigd worden met lijm of zelfs geschroefd worden. Daarmee vervalt uw garantie op uw zonnepanelen en bent u bij problemen verder van huis. Het is dus belangrijk om de originele BirdBlocker toe te passen.

 

Daarnaast is de montagekwaliteit erg belangrijk. Vogels gebruiken ieder gaatje, kiertje of opening om onder de panelen te komen. Als vogels eenmaal een ingang hebben, dan werkt de vogelwering voor hen als een extra bescherming tegen roofdieren - niet de bedoeling!

 

Hoeken en overgangen tussen stroken moeten doorlopend dicht zijn. Het BirdBlocker systeem heeft alle onderdelen om een systeem volledig af te sluiten maar behoudt de optimale ventilatie. Een goede installateur werkt veilig en kan uw systeem optimaal beschermen.

 

Veiligheid voorop!

Europese installaties moeten allemaal voldoen aan de Europese norm, de IEC. In de Belgische doorvertaling, de AREI of de Nederlandse, de NEN-Norm staat het als verplichting, om installaties en bekabeling afdoende te beschermen tegen de invloeden van Fauna - vogels dus. Deze normen zijn bedoelt om u, de consument, te beschermen en van een veilige zonnestroominstallatie te laten genieten. Ook brancheverenigingen en technische keuringen benoemen vogelwering en worden steeds strenger bij hun controles.

Vogelwering is dus niet vrijblijvend. 

AREI norm en europese normen

 

Verplicht?

Die kant gaat het wel op. Eigenlijk is het aan de installateurs om de normen goed uit te voeren. De normen zijn alleen zo geschreven dat er wat interpretatieruimte is. Het is ook niks nieuws want vogelwering wordt al sinds 2005 benoemd. De interpretatieruimte zorgt ervoor dat installateurs soms toegeven aan de drukte of zich ten opzichte van de concurrent niet uit de markt willen prijzen. Een goede installateur zal u altijd informeren en de keuze geven.

 

In Nederland heeft het advies van het verbond van verzekeraars vogelwering benoemd als noodzakelijke maatregel. Dit is een opmars naar een verplichting in heel Europa – geen vogelwering zal dan ervoor zorgen dat verzekeraars uw installatie weigeren. Nog is dit niet aan de orde, maar met de snel toenemende populariteit en verspreiding van zonnepanelen kunnen verzekeraars hier niet omheen.

 

Verzekeraars zien noodzaak van vogelwering

 

Dan is er nog een juridisch kader. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor een veilige installatie en het noodzakelijke onderhoud. Indien u een schoorsteen heeft, moet deze geregeld geveegd worden – anders zal een verzekering bij brand niet uitkeren. Voor zonnepanelen geldt hetzelfde:

Het verhaal doet de ronde, dat er in België een rechtszaak heeft plaats gevonden in navolging van exact deze situatie: Een dak-brand is veroorzaakt door vogels onder zonnepanelen en de verzekeraar weigert uit te keren. De rechter ging mee in de mening, dat de eigenaar zijn onderhoudsplicht verzuimd heeft door vogelnesten niet te laten verwijderen en heeft, evenals bij schoorsteenbrand, de verzekeraar in het gelijk gesteld.

 

Deze uitspraak kunnen wij helaas niet nagaan, maar aannemelijk is deze rechtsgang natuurlijk wel – en wellicht onoverkomelijk naarmate zonnepanelen vaker in het straatbeeld terug komen.

 

 

Conclusie

BirdBlocker Service, probeert klanten van het beste advies te voorzien: dat is in onze beleving een No-Nonsense uitleg van de situatie. De conclusie is, dat u beter alle problematiek en kosten voor kan zijn: Voorkomen is beter dan genezen. De normen geven het belang aan voor uw veiligheid en die van uw omgeving. BirdBlocker Service helpt u graag om de beste preventie, vakkundig te laten informeren en jarenlang zorgeloos van uw zonnestroom te kunnen genieten.